Test-Aankoop ontkent groepsvordering tegen supermarkten
Foto: Kees van de Veen/Hollandse Hoogt

Test-Aankoop ontkent dat het in de zaak van de prijsafspraken een groepsvordering wil aanspannen tegen de zeven grootste supermarkten van het land. Zoiets is in België wettelijk nog niet mogelijk, klinkt het.

Bovendien is het onderzoek van de concurrentie-autoriteiten over prijsafspraken nog niet afgerond, zegt Test-Aankoop.

'Indien de Raad voor de Mededinging tot een veroordeling zou komen, dan zal het nog altijd erg moeilijk zijn om in een groepsvordering schade voor individuele consumenten te bekomen. De schade moet bewezen worden. Welke consument houdt zijn kastickets van tandpasta, pampers, enzovoort vijf jaar bij?', aldus Mechels.

'Als de definitieve uitspraak van de Raad voor de Mededinging is gevallen, willen we dat de supermarkten de gegevens van hun getrouwheidskaarten ter beschikking stellen', zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop.

Wet

Minister van Consumentenzaken Johan Lanotte (SP.A) werkt al een tijdje aan een wet die een 'collectieve schaderegeling voor de consument toelaat'. 'De maatregel wordt eind 2012 of begin 2013 aan de ministerraad voorgelegd. We kunnen wel nog niet bevestigen of de nieuwe wet al van toepassing zal zijn op de zaak rond de supermarktketens', zegt Els Bruggeman, woordvoerder van Vande Lanotte.

De kranten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen hadden vanmorgen gemeld dat Test-Aankoop een groepsvordering wil aanspannen tegen de zeven grootste supermarkten van het land. Test-Aankoop ontkent formeel dit te doen.