Morgen wordt de nieuwe Michelin-gids gelanceerd en weten we welke restaurants zich dit jaar het neusje van de zalm mogen noemen. Waar voorheen vooral mannelijke chefkoks de scepter zwaaiden, zijn de vrouwelijke chefs sinds een aantal jaar aan een opmars bezig. Daarbij wordt vandaag de vrouwelijke kookfilm 'Haute Cuisine' gelanceerd. Daarom stellen we u graag een aantal vrouwen onder de internationale topchefs voor.

De vrouwelijke crème de la crème van de Guide Michelin

1 Clare Smyth

De Britse lijst van Michelin lekte afgelopen week per ongeluk uit via de website. Clare Smyth staat al jaren aan de top van de lijst. De Noord-Ierse chefkok was de eerste Britse chef die drie Michelinsterren bij elkaar wist te koken in het restaurant van Gordon Ramsay in Londen. Gordon zelf is te druk met zijn mediaoptredens en ondertussen neemt Smyth de honneurs waar in de keuken van het populaire restaurant. Met succes, want ook dit jaar behoudt ze haar drie sterren.

2 Elena Arzak

In 2012 werd Elena Arzak verkozen tot de Beste Vrouwelijke Chef van de Wereld. De Spaanse leidt samen met haar vader het restaurant Arzak in San Sebastian. Het Baskische restaurant werd geopend in 1897 en is al vier generaties in de familie. De grote inspiratiebron van Arzak is haar grootmoeder. Het koken zit Arzak in het bloed en wordt beloond met 3 Michelinsterren, bijzonder is haar experimenteren met kleur. Volgens Arzak is kleur ‘een extra smaak’.

3 Anne-Sophie Pic

Anne-Sopie Pic mag niet ontbreken wanneer het gaat over de beste vrouwelijke chefkoks. De Française is de enige vrouwelijke Franse chef met 3 Michelinsterren op zak en ze werd in 2011 uitgeroepen tot Beste Vrouwelijke Chef van de Wereld. Haar restaurant Pic in Valence in Zuid-Oost Frankrijk is al drie generaties in de familie. Pic heeft de bijnaam ‘ l'orfèvre du poisson’ gekregen, de 'goudsmid van de vis', want ze heeft gezorgd voor een lichtere stijl in de keuken, zonder de tradities te verwaarlozen.

De film: 'Haute cuisine'

Morgen wordt de Guide Michelin gepubliceerd en weten we welke andere vrouwelijke chefs een goede fles champagne mogen opentrekken om een eerste of extra ster te vieren. Benieuwd hoe het is als vrouw om een team van koks te leiden? Hoe kan je je mannetje staan in een door mannen gedomineerde wereld?

Vanaf 3 oktober is de film Haute Cuisine in de zalen te zien, gebaseerd op het leven van de vrouwelijke kok Hortense Laborie die wordt aangesteld als privékok van de Franse president Mitterand. De film geeft een mooi beeld hoe het is om een leidinggevende rol te vervullen in een keuken, waarbij de concurrentie moordend is en de druk hoog.