Bijna helft van groenten en fruit in EU wordt niet opgegeten

Bijna de helft van de groenten en het fruit die worden geproduceerd in Europa, gaat verloren in de voedselketen. Dat meldt het Europees onderzoeksproject Veg-i-Trade.

Het verlies treedt op van productie tot distributie, in de supermarkt en bij de consument. Volgens een schatting van de Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties doet het grootste verlies (20 procent) zich al voor bij de productie van groenten en fruit. Bij de naoogst en de verwerking gaat 5,5 procent verloren en in de distributieketen ongeveer 7,5 procent. De consument zorgt voor 13 procent van de voedselverliezen, door bruikbaar voedsel weg te gooien of te verspillen door het te lang of op een verkeerde temperatuur te bewaren.

Verlies verminderen

Binnen het Europese project ‘Veg-i-Trade’ proberen wetenschappers van de UGent en de Wageningen Universiteit de verliezen in de groente- en fruitketen te verminderen, onder meer met statistische modellen om bederf te voorspellen. ‘Die modellen kunnen worden gebruikt om de planning en logistiek van voedselverwerkers, transporteurs en supermarkten te verbeteren’, aldus coördinator professor Mieke Uyttendaele.

Onder meer via etenisomopteeten.nlworden consumenten opgeroepen meer seizoensgebonden te eten, restjes weg te werken op een ‘wekelijkse kliekjesdag’ en niet meer te kopen dan nodig.

Eten recycleren

Toch zijn niet alle verliezen onherroepelijk: er wordt steeds meer geprobeerd om verloren producten te hergebruiken in afgeleide producenten zoals confituur of soep, of om die met een vergistingsinstallatie om te zetten in energie.