Maar 7 procent ICT-studenten zijn vrouw
Foto: shutterstock

Het aantal ICT-studenten is dit academiejaar voor het eerst in drie jaar weer gestegen, maar het aantal meisjes blijft ‘bedroevend laag’. Dat blijkt uit een nationale bevraging van het ICT-blad Data News.

Dit academiejaar schreven 7 procent meer studenten dan vorig jaar zich in voor een ICT-studierichting, terwijl het aantal studenten in 2011 nog daalde met 6 procent. In 2010 sprak de technologiefederatie Agoria zelfs van een daling met 10 procent.

De stijging heeft volgens de opleidingsverantwoordelijken onder meer te maken met het feit dat bepaalde ICT-opleidingen hun curricula hebben aangepast, zodat ze beter aangepast zijn aan de arbeidsmarkt. Mogelijk beginnen ook de vele promotiecampagnes voor technologische en ICT-gerelateerde richtingen hun vruchten af te werpen. Jongeren komen bovendien meer en meer in aanraking met ICT en technologie.

De helft van de bevraagde opleidingen gaf een opsplitsing tussen jongens- en meisjesstudenten. Daaruit blijkt een lichte stijging van het aandeel meisjes, tot 7,5 procent van het aantal startende ICT-studenten. Vorig jaar bedroeg het aandeel meisjes nog maar 6,3 procent.

Richtingen die titels dragen als “grafische en digitale media”, “informaticamanagement en multimedia”, “digital arts & entertainment” of “digital design & media” lokken relatief gezien meer meisjes dan de technischere ICT-richtingen. Richtingen als “elektronica-ICT” of “elektromechanica” hebben duidelijk minder succes bij de vrouwelijke studenten.

Data News vroeg de voorbije weken aan 33 Belgische hogescholen en universiteiten hoeveel studenten zich inschreven in ICT-studierichtingen. De cijfers zijn afkomstig van 68 van de 73 ICT-gerelateerde richtingen in België.