Paul Magnette: 'Onbegrijpelijk'
Magnette (rechts) zat deze week nog bij de VN in New York Foto: BELGA
Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) 'betreurt de eenzijdige beëindiging' van de onderhandelingen met de spoorvakbonden. Die hebben vandaag bevestigd dat ze op woensdag 3 oktober zullen staken.

Volgens Magnette waren de gesprekken - '5 weken lang intensieve onderhandelingen' - constructief. 'Het feit dat de vakbondsorganisaties de onderhandelingen eenzijdig verbreken wanneer er net concrete voorstellen werden geformuleerd, is onbegrijpelijk', zo meldt de minister in een persbericht. 

Magnette 'betreurt dat de reizigers en de Belgische economie de eerste slachtoffers worden van deze door de vakbonden genomen beslissing'.

Volgende week zal Magnette, die deze week in New York was om er de vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen, verslag uitbrengen over de stand van de onderhandelingen. Hij zegt bereid te zijn de onderhandelingen te hervatten 'zodra de vakbonden een echte bereidwilligheid tonen om over te gaan tot een werkelijk betrouwbaar overlegproces'.

Ook reizigersvereniging TreinTramBus vindt het jammer dat de treinreizigers slachtoffer worden van het conflict tussen overheid en vakbonden. 'Ik vraag me af of de bonden gewacht hebben tot alle onderhandelingen een kans hebben gekregen', aldus woordvoerder Jan Vanseveren op Radio 1. De vereniging pleit ook opnieuw voor minimale dienstverlening bij stakingen.