Vervuiling Schelde : Tot 10 ton dode vis

De vervuiling in de Schelde kan op termijn leiden tot 7 à 10 ton dode vis. Dat is te horen bij de Vlaamse Milieumaatschappij.

In Wallonië werd voorlopig nog geen bron van vervuiling gevonden, maar volgens de Milieumaatschappij staat het vast dat de pollutie stroomopwaarts moet worden gezocht. ‘Dat betekent ofwel Wallonië, ofwel Frankrijk’, zegt woordvoerder Bart Van Besien. De Milieumaatschappij wijst geen Waals bedrijf met de vinger, zoals eerder bericht.

Volgens Van Besien ontkent de Waalse overheid niet dat de vervuiling mogelijk op hun grondgebied heeft plaatsgevonden. ‘Alleen werd momenteel nog geen bron gevonden.’

Uit onderzoek blijkt dat de vervuiling bestaat uit rottend materiaal en niet uit een chemische pollutie. ‘Het is onbekend waar het materiaal vandaan komt. Mogelijk gaat het om een bedrijf of een falende waterzuiveringsinstallatie’, zegt Van Besien.

De rottende stoffen uit organisch afval halen zuurstof uit het water, waardoor de vissen een zuurstoftekort hebben. De vissen zijn zuurstofrijk water gaan zoeken in een afgesloten haventje en zaten daar als het ware in de val.

Het onderzoek naar de verantwoordelijke is niet eenvoudig en wordt nu door het Waals Gewest gevoerd.

Sinds de vervuiling werd geconstateerd is al 2 à 3 ton dode vis uit het water gehaald. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos loopt dat mogelijk op tot 7 à 10 ton. ’Een dergelijke grote en diverse vispopulatie opnieuw opbouwen kan jaren duren’, besluit de woordvoerder.