Vlaams Belang: 'Politie wil boerka-actievoerders oppakken'
archiefbeeld Foto: BELGA
Anke Van dermeersch, Marijke Dillen en enkele andere gemeenteraadsleden van Vlaams Belang lopen donderdag op de markt van Deurne rond in boerka, bij wijze van verkiezingsstunt. Maar intussen heeft het Vlaams Belang vernomen dat de Antwerpse politie de opdracht kreeg om hen op te pakken. Dat meldt de partij in een persbericht.

De Vlaams Belangers voeren actie onder het motto 'vrijheid of islam' en zullen dus in boerka over de markt van Deurne paraderen. Op het einde van de actie willen ze die boerka symbolisch in de vuilnisbak gooien. 

Intussen zou er sprake zijn van een opdracht voor de Antwerpse politie om de actievoerders op te pakken, aldus het Vlaams Belang. 

Bij de politie zelf weten ze van niks, zegt woordvoerder Fons Bastiaenssens. 'Dat is het eerste wat ik hoor over zo'n 'opdracht'. Maar het klopt wel dat het in Antwerpen verboden is om je onherkenbaar op de openbare weg te begeven. Met één uitzondering: carnaval. Maar dat verbod is dus wel al gebruikt om vrouwen in boerka terecht te wijzen. Al proberen we altijd te bemiddelen: we vragen zulke vrouwen om hun gezicht te ontbloten. Alleen als dat niet werkt, kunnen ze opgepakt worden.'

Bastiaenssens wil niet op de zaken vooruit lopen. 'We zullen zien hoe de actie morgen verloopt. In extreme gevallen kunnen ze opgepakt worden. In dat geval komt er een bestuurlijke aanhouding en een GAS-boete. Maar zoals gezegd: we proberen altijd eerst te bemiddelen.'