De Wever: 'Interview Knack is anti-N-VA pamflet'
Foto: sbsbelgium
'Stijn Tormans is een anti-N-VA-propagandist die zich vermomt als journalist.' In De Kruitfabriek op Vier herhaalt Bart De Wever de kritiek die hij woensdagochtend ook al op Radio 1 had geuit over zijn 'spookinterview' met Knack. 'De vooringenomenheid in de vragen die Knack wou stellen, is toch wel heel duidelijk. Dat is een anti-N-VA pamflet. En de gebrekkige dossierkennis van de journalist is om te lachen', klonk het daar.

Knack bracht woensdag een interview met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Alleen had De Wever het interview geweigerd en dus stelde Knack alleen vragen. Antwoorden waren er niet.

In De Ochtend op Radio 1 liet Bart De Wever woensdagochtend weten dat Knack, bij zijn weten, één aanvraag had ingediend. 'Die was geweigerd en zonder enig aandringen vanuit het magazine verschijnt dan plots dit.' Knack reageerde dat het de aanvraag meermaals had gedaan, maar De Wever bleef erbij dat er één mail is gekomen van de journalist. 'Knack heeft nooit aangedrongen.'

De Wever zei op Radio 1 dat hij de bewuste journalist, Stijn Tormans, niet kent en daarom niet meteen inging op de interviewaanvraag. 'Ik ga geen enkel debat uit de weg. Ik heb op Terzake gedebatteerd met Dewinter over migratie en met Almaci over mobiliteit. En nu krijg ik de naam van debatten uit de weg te gaan. Patrick Janssens weigert zelfs elk dubbelinterview met mij. Met zijn geweigerde interviews kun je een hele Knack vullen.'

'Vragen zijn om te lachen'

De Wever heeft duidelijk geen spijt dat hij het interview heeft geweigerd. 'Die vragen zijn toch om te lachen. Het is één groot pamflet tegen de N-VA. Het gebrek aan dossierkennis van de journalist is groot. En de vooringenomenheid ook.'

Daarnaast leest De Wever ook vragen die hij al honderden keren heeft beantwoord. Hij legde op Radio 1 nog eens uit dat Antwerpen een sterke burgemeester nodig heeft, van wie de partij hetzelfde zegt in Antwerpen en in de Brusselse Wetstraat. Want dat verwijt hij Janssens en de SP.A.

'Niet zoveel aandacht verwacht'

De 36-jarige Knack-journalist Stijn Tormans was woensdagavond in het Vier-programma De Kruitfabriek uitgenodigd om te reageren op de hele heisa, die naar eigen zeggen veel meer aandacht kreeg dan hij ooit verwacht had. Om te beginnen zei hij niet verantwoordelijk te zijn geweest dat het gebeuren op de voorpagina verscheen - dat was een beslissing van de hoofdredactie.

Tormans herhaalde het Knack-standpunt dat er vier keer e-mailcontact was geweest en één telefoontje. 'Ik had enkele vragen over waar De Wever naartoe wil met Antwerpen', rechtvaardigde hij zijn interview-aanvraag. 'Hij had geen tijd voor mij, maar daar doe ik niet aan mee', rechtvaardigde hij ook de publicatie.

Maar 'links' en 'vooringenomen' liet de journalist zijn vragen niet noemen. Bovendien herhaalde hij een paar keer hoe raar hij het vond dat De Wever nu ineens wel tijd had om herhaaldelijk op de vragen te antwoorden.

'Slechte journalist'

Iets later kwam Bart De Wever zelf aan bod - de heren wilden niet tegelijk aan tafel zitten - om meteen te benadrukken dat hij Tormans een slechte journalist vindt, met uitspraken als 'geen dossierkennis', 'anti-N-VA' en 'veroordelend kruisverhoor'.

'Ik heb de vragen, zoals iedereen, pas gelezen in Knack', zette De Wever zijn verdediging verder. 'In een uur heb ik ze beantwoord.' Hij bekende eveneens dat 'aandringen standaard is', omdat zijn partij zodanig veel interview-aanvragen te verwerken krijgt, dat enkel wie aandringt, in overweging genomen wordt. Een paar keer dezelfde mail en één telefoontje, was voor de woordvoerders niet genoeg.

Calimero

CD&V'er Rik Torfs, eveneens aan tafel in De Kruitfabriek, vond de uitlatingen van De Wever over Tormans allemaal wat te intimiderend, maar De Wever counterde met een 'hij mag zeggen dat ik een slechte politicus ben, maar ik niet dat hij een slechte journalist is? Ik krijg veel de kritiek dat ik te veel in de media kom, en nu is er dit. Een mens zou zich voor minder Calimero voelen.'

Met Knack blijft De Wever naar eigen zeggen een goede relatie hebben. En dan vooral met Rik Van Cauwelaert en Johan Van Overtveldt, zo herhaalde hij meermaals.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in