Meerdere baby's van een spermadonor uit Denemarken lijden aan NF1, een zeldzame zenuwziekte. Met het sperma van de man werden in tien landen maar liefst 43 kinderen verwekt, minstens vijf daarvan hebben de ziekte. Of er in België ook slachtoffers zijn is niet bekend.

Neurofibromatose type 1 (NF1), vroeger ook wel de ziekte van Von Recklinghausen genoemd, is een genetische, erfelijke aandoening die onder meer kan leiden tot tumoren, epilepsie, autisme en botafwijkingen. De zenuwziekte kan problemen met de spraak en de motoriek en leerachterstand veroorzaken. NF1 is zeldzaam: één op de drieduizend mensen wordt ermee geboren.

Hoewel het sperma van de man getest werd, kwam de erfelijke aandoening aanvankelijk toch niet aan het licht. Meer nog, de bewuste spermabank Nordisk Cryobank in Kopenhagen bleef het sperma van de man gebruiken zelfs nadat er een baby met de ziekte geboren was. 'We konden niet zeker zijn dat de donor verantwoordelijk was voor het doorgeven van de ziekte', luidt het bij de directie van het ziekenhuis.

De zaak heeft ervoor gezorgd dat de Deense wetgeving in verband met spermadonoren aangepast wordt. Zo zal vanaf oktober het sperma van één man nog maar voor maximaal twaalf bevruchtingen gebruikt mogen worden.