Oppositie stapt op in laatste Mechelse gemeenteraad
Foto: rr

De Mechelse gemeenteraad van afgelopen dinsdagavond, de laatste voor de verkiezingen, heeft een kleine politieke rel veroorzaakt.

Aanleiding was de omstreden uitspraak op de regionale zender rtv (op 7 september) van preventieschepen Ali Salmi (Onafhankelijk) in het kader van seksuele intimidatie op straat.

Het Vlaams Belang wilde, met steun van CD&V en N-VA, een resolutie laten goedkeuren waarin de voltallige gemeenteraad de woorden van Salmi scherp veroordeelde. Namens de bestuurspartijen kwam burgemeester Bart Somers (Open VLD) echter met een amendement als alternatief. Daarin stond dat de gemeenteraad ‘vaststelt dat schepen Salmi ondubbelzinnig afstand neemt van zijn uitspraak en dat de schepen zich volmondig schaart achter het man/vrouwbeleid dat hij mee heeft uitgewerkt’.

Boa constrictor

De oppositiepartijen zagen in het amendement een afgezwakte versie van hun voorstel. ‘Hier zit geen adder, maar een boa constrictor onder het gras’, sprak Hans Keldermans (Vlaams Belang). ‘Onze resolutie was veel beknopter en duidelijker.’

Uittredend CD&V-kopman Karel Van Butsel eiste dat Salmi zijn bevoegdheden als schepen van Gelijke Kansen en Emancipatie zou laten vallen, maar daar ging Salmi niet op in. ‘Doe zoals Carl Hoefkens en lever uw kapiteinsband in’, zei Van Butsel.

De resolutie van Vlaams Belang werd uiteindelijk door de meerderheid weggestemd. Niet veel later besliste de oppositie om de gemeenteraad te verlaten.

Zwangerschapsverlof

Om aan voldoende raadsleden te komen (Anissa Temsamani (SP.A) was opnieuw niet aanwezig), moest het stadsbestuur de wegens zwangerschapsverlof afwezige schepen Greet Geypen (Open VLD) optrommelen. Daarop verweet Bart Somers de oppositie dat het ongepast was dat een moeder haar zwangerschapsverlof dankzij hen moest onderbreken.

‘Greet Geypen is twee maanden geleden bevallen en kon onlangs wel campagne voeren tijdens de braderie’, stelt N-VA-lijsttrekker Marc Hendrickx. ‘Dit was de zoveelste keer dat de gemeenteraad niet meer verder kon. Het is duidelijk dat de huidige coalitie zich naar het einde sleept.’

Ali Salmi reageerde ook nog op alle commotie. ‘Ja, ik heb een ongelukkige uitspraak gedaan, maar ik heb er nooit iets negatiefs mee bedoeld’, verklaarde hij. ‘Ik heb mij ondertussen al meermaals en overvloedig verontschuldigd. Meisjes en vrouwen moeten zich kunnen kleden zoals ze willen.’