Vanhengel: 'N-VA gebruikt Vlaamse regering om oorlogje te voeren met Brusselse regering'
Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD)
De Vlaamse regering stapt naar het Grondwettelijk Hof omdat het Brussels Gewest in sportinfrastructuur investeert. Een overschrijding van haar bevoegdheden, luidt de aanklacht. Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) reageert ontgoocheld. Hij beschuldigt de N-VA ervan de Vlaamse regering te gebruiken om oorlog te voeren met de federale en Brusselse regering.

De woordvoerder van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) bevestigt dat de Vlaamse regering voor het zomerreces een klacht heeft ingediend.

Het Brussels Gewest investeert aanzienlijke bedragen in gemeentelijke sportinfrastructuur, hoewel sport een gemeenschapsmaterie is. 'Samen met de gemeenten legt het Brussels gewest tientallen kunstgraspleinen aan, vernieuwt ze sporthallen, helpt ze sportclubs. Ze lenigt de hoogste noden. Al jaren,' verdedigt Vanhengel het Brusselse beleid dinsdag op Facebook. 'Wat doet de Vlaamse regering? Naar het Grondwettelijk Hof lopen. Dit is je reinste vechtfederalisme.'

'Communautaire scherpslijperij'

'Het is flagrant in strijd met de afspraken gemaakt tussen acht partijen (CD&V, Open VLD, SP.A, Groen, PS, MR, CDH, Ecolo) voor de zesde staatshervorming,' schrijft Vanhengel verder. 'Dit is communautaire scherpslijperij op kap van de Brusselaars.' Hij ziet in de klacht de hand van de N-VA. Die partij maakt geen deel uit van de federale en Brusselse regering, maar bestuurt wel mee op Vlaams niveau. 'Ze instrumentaliseert de Vlaamse regering om oorlogje te voeren met de federale en de Brusselse regering.'

Eerder stapte Vlaanderen ook al naar het Grondwettelijk Hof om de Brusselse subsidies aan crèches en scholen aan te klagen. Het Hof gaf Vlaanderen gelijk in die procedures.