Standard heeft zich gekwalificeerd voor de 1/8ste finales van de Beker van België maar dat heeft bloed, zweet en tranen gekost tegen tweedeklasser Moeskroen-Peruwelz. Het stond 1-1 na 90 minuten, nadat de Luikenaars pas in extremis een vroege achterstand ongedaan hadden gemaakt vanop de stip. De verlengingen begonnen met een own goal van de thuisploeg maar een strafschop aan de overkant zorgde toch nog voor de 2-2. Het leek op strafschoppen uit te draaien tot Jelle Van Damme in de 115de minuut de 2-3 scoorde en de moedige tweedeklasser verweesd achter liet.

In een kolkend Le Cannonier begon de match voor de Henegouwse fusieclub als een sprookje. Van Damme leed in de 7de minuut dom balverlies op de natte grasmat, en zette zo de deur open voor woelwater Ruiz, die het strafschopgebied binnen drong. Ciman weerde de voorzet aanvankelijk nog af, maar een goed gevolgde Mezine kon toch binnenduwen.

Michy Batshuayi kreeg bovendien na nog geen halfuur plots een rood karton onder de neus gestopt door ref Wim Smet. De Standard-spits speelde de vermoorde onschuld, maar de vertraagde beelden maakten duidelijk waarom. Batshuayi deelde in een duel met Delacourt een elleboogstoot uit, en de Moeskroen-verdediger ging gezwind neer en de lijnrechter stak direct de vlag in de lucht.

Ron Jans moest ingrijpen en haalde Nacho naar de kant voor Ogunjimi. Veel haalde dat echter niet uit. Moeskroen-Peruwelz gaf de toon aan en counterde vrank en vrij. Vooral via de vinnige Costa Ricaan John Ruiz - de ‘nieuwe Eden Hazard’- was de thuisploeg eigenlijk gevaarlijker dan de grote broer.

Dreigende blamage

Een kwartier voor tijd trok Standard wel alle registers open, maar de bal viel nooit goed. Tot de 93ste minuut. Ogunjimi werd diep gestuurd, Moeskroen-doelman De Vlaminck verslikte zich in een corner, maar de bal werd van de lijn gekeerd. Een afstandsschot van Ajdarevic vloog net naast, en Jelle Van Damme tikte in de blessuretijd nog een ultieme mogelijkheid naast. Standard leek op een gigantische blamage af te stevenen, maar in de 93ste minuut viel er alsnog een cadeau uit de lucht. Ogunjimi werd diep gestuurd, De Vlaminck haalde hem onderuit. Smet aarzelde niet, en wees - terecht - direct naar de stip. Ajdarevic bleef ijzig kalm, en redde voor even het vel van Standard.

Dolle verlengingen

Het leek het momentum van de match, want in de tweede minuut van de eerste verlenging scoorden de Rouches alweer. Een voorzet van Goreux botste tegen een been van een Moeskroen-verdediger, en waaide binnen. De buit leek binnen, maar Moeskroen-Peruwelz bleef - gedreven door het publiek - op zoek gaan naar de gelijkmaker. Toen Goreux in de eigen 16 meter zijn been net iets te ver uitstak, wees ref Smet alweer resoluut naar de stip. Uitblinker Ruiz faalde niet, en deed Le Cannonier weer dansen. Een moedig Moeskroen maakte nog aanspraak op de zege, maar bij een uitbraak van de Rouches volgde de doodsteek: Jelle Van Damme kopte na een warrige fase de bal hoog in doel. De aanvoerder maakte zo zijn flater van in de beginfase af, en wendde zo een zware crisis af in Luik.