Politie kreeg al meer dan 300 tips over Facebookfeestje
Foto: EPA
De politie heeft al meer dan 300 tips gekregen over de rellen van vrijdagavond in het Nederlandse Haren. Ook de hoeveelheid video- en fotomateriaal van het uit de hand gelopen Facebookfeestje groeit nog steeds.

Een woordvoerder van de politie waarschuwt de aanwezigen die zich nog niet gemeld hebben: uit de stroom aan tips blijkt hoe verontwaardigd iedereen is. 'Dit is een duidelijke boodschap', zegt hij. 'Als je erbij was, kan je je maar beter melden. Anders kunnen we je alsnog pakken.'

De foto's van de relschoppers zullen binnenkort openbaar gemaakt worden. 'Dat is nog niet gebeurd, maar het zal zeker gebeuren. Het moet wel gecoördineerd gaan en daar nemen we onze tijd voor.'

Vijf relschoppers nog twee weken vast

Tot nog toe zijn 35 mensen gearresteerd voor geweldpleging, plunderingen of brandstichting. Volgens de politie komen er, met behulp van de vele foto's en filmpjes die gemaakt zijn, nog een pak meer aanhoudingen. Een team van 25 rechercheurs onderzoekt al het beeldmateriaal.

Intussen wachten vijf van de relschoppers die vrijdag opgepakt werden in de cel op hun eerste snelrechtzitting. Die vindt plaats op 8 oktober, dus zitten ze nog zeker twee weken vast. Dat heeft de rechter-commissaris in Groningen dinsdag beslist, zo meldde het Openbaar Ministerie (OM).

De vijf zijn mannen en jongens die de ergste misdaden begaan zouden hebben tijdens de rellen van vrijdag. Eén betrokkene werd dinsdag wel onder voorwaarden vrijgelaten.