Demonstranten hebben dinsdag bij het Spaanse parlement in Madrid de confrontatie gezocht met de oproerpolitie. Met wapenstok drongen agenten de voorhoede van een protestmars van zo'n zesduizend betogers terug. Daarbij vielen verschillende gewonden. De politie arresteerde een tiental personen.

Duizenden Spanjaarden stroomden dinsdagavond samen op het Neptunusplein om hun ongenoegen te uiten over het bezuinigingsbeleid van de rechtse premier Mariano Rajoy. De initiatiefnemers van het protest, linkse groeperingen en aanhangers van de Indignado-beweging, eisten een 'echte democratie' en willen dat de regering opstapt.

De oproerpolitie voerde charges uit met wapenstokken toen de demonstranten probeerden langs de dranghekken te komen die hun de toegang tot het parlement beletten. De betogers probeerden een menselijke ketting rond het parlementsgebouw te vormen. Volgens de Spaanse krant El País zijn twintig betogers gearresteerd en raakten dertien mensen gewond. Gavin Hewitt van de BBC zegt dat de politie rubberen kogels afvuurde op de betogers, die de ordebewakers bekogelden met flessen en keien.

'Weg!'

De demonstratie trok mensen uit alle geledingen van de maatschappij. Moe van negen maanden zware bezuinigen trokken ze onder de leus 'Bezet het parlement' (Occupy Congress) naar het parlementsgebouw om hun woede over de regering kenbaar te maken. 'Weg! Weg! Zij vertegenwoordigen ons niet! Ontsla ze!', riepen ze. In Barcelona en Sevilla vonden kleinere betogingen plaats.

De regering in Madrid had 1.300 oproeragenten opgetrommeld. Het parlementsgebouw leek wel een zwaarbewaakte vesting.

Kiezersbedrog

De demonstranten eisen nieuwe verkiezingen omdat de regerende Volkspartij (PP) zich schuldig zou hebben gemaakt aan kiezersbedrog. De kiezers zouden bij de verkiezingen in november vorig jaar anders hebben beslist als de PP de nu getroffen strenge bezuinigingsmaatregelen had aangekondigd.

De demonstranten hebben voor de betoging verklaard dat ze niet uit zijn op een bestorming van het parlementsgebouw, maar er slechts in een optocht omheen willen lopen.

Werkloos

In het parlementsgebouw vond een plenaire zitting plaats, waar een nieuwe ronde van buikriemoperaties werd besproken. Donderdag maakt de regering bij de voorstelling van de begroting voor 2013 bekend in welke sectoren ditmaal het mes gezet wordt.

De haperende Spaanse economie belandde onlangs opnieuw in een recessie. Bijna een kwart van de beroepsbevolking zit werkloos thuis. In de begroting voor volgend jaar, die de regering donderdag voorstelt, is naar verwachting een nieuwe reeks bezuinigingsmaatregelen opgenomen.

Een dag later verschijnt het verslag van het onderzoek naar de crisisbestendigheid van Spaanse banken. Het wankelen van de banken dwong Spanje eerder de medeleden van de eurozone om noodhulp te vragen.