Obama veroordeelt protest tegen anti-islamfilm
Foto: AP
Tijdens zijn speech voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, veroordeelde de Amerikaanse president Barack Obama de anti-moslimfilm 'Innocence of Muslims' én het gewelddadige protest dat daarop volgde. 'Niets kan hersenloos geweld rechtvaardigen.'

Obama zei dat 'er geen woorden zijn die de moord van onschuldigen vergoelijken en dat geen enkele film een aanval op een ambassade kan rechtvaardigen.'

Bij het gewelddadige protest na de film vielen meer dan 50 slachtoffers. Een van hen was de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Chris Stevens.

Maar hij noemde de film 'Innocence of Muslims' ook een belediging. 'Niet alleen voor moslims, maar ook voor Amerika.' Toch merkte hij op dat die film in de Verenigde Staten niet verboden kan worden omdat daar het recht op vrije meningsuiting bestaat.

Iran en Libië

Obama benadrukte ook dat de VS er alles aan zullen doen om te voorkomen dat Iran een kernwapen zal ontwikkelen. Hij zei bovendien dat de tijd om dat probleem diplomatisch op te lossen 'niet eindeloos blijft duren'.

Ten slotte herhaalde de Amerikaanse president nog dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad moet eindigen.