Zure ouwels worden streekproduct
Foto: Astra Sweets
Vlaanderen heeft er vijf nieuwe streekproducten bij. Het gaat om zure ouwels uit Turnhout, Limburgs boekweitmeel, Hasseltse speculaas en jonge jenever en oude graanjenever uit de Vlaamse Ardennen. Die hebben allemaal een erkenning gekregen van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Het bekendste product is de zure ouwel: 'ouderwets snoepgoed dat ontwikkeld is in Antwerpen en vandaag nog wordt geproduceerd in Turnhout'. Het snoepje, gemaakt van hostiedeeg en met binnenin een zuurzoet poeder, wordt wereldwijd afgezet. De Vlaamse erkenning geldt enkel voor de meest traditionele zure ouwels, namelijk die met een zure vulling op basis van wijnsteenzuur, en zonder toegevoegde aroma’s.

Andere erkende streekproducten zijn het Limburgs boekweitmeel uit Zutendaal, de jonge jenever en oude graanjenever uit de Vlaamse Ardennen van Braeckman Graanstokerij, en de Hasseltse speculaas van Bakkerij St-Marie. Die speculaas is vrij dik, minder gekruid en met een malser deeg onder de krokante korst.

In totaal hebben nu al meer dan 150 soorten drank, vlees, vis, zuivel, groenten, fruit en zoetigheden het label van Streekproduct.be gekregen. 'Daarmee kan de consument streekproducten herkennen, en krijgt de producent erkenning', zegt Liliane Driesen, woordvoerster van VLAM. 'Producenten die de erkenning willen, moeten aan een vijftal criteria beantwoorden. Zo moeten de producten onder meer op ambachtelijk wijze bereid zijn, met grondstoffen uit de streek en moeten ze al minstens 25 jaar bestaan.'