Winkels die natuurlijke en/of biologische gezondheidsproducten verkopen, geven zelden het juiste advies in geval van erg hoge bloeddruk. Dat blijkt uit een steekproef van consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Test-Aankoop ging langs bij 34 winkels. Slechts in vier winkels werd het (juiste) advies gegeven om meteen naar de dokter te gaan. In het merendeel van de winkels ging de patiënt naar buiten met één of meerdere producten.

'Het gaat absoluut niet om een representatief onderzoek,' weet Ivo Mechels van Test-Aankoop. 'Maar onze steekproef geeft wel een indicatie en moet de consument wakker schudden.' De woordvoerder spreekt van een 'vernietigende' conclusie.

19 op 12

Test-Aankoop stuurde een zogenaamde 'mystery shopper' naar de 34 winkels met de melding hem te helpen met een bloeddruk van 19 op 12. Dat is ernstige hypertensie, en er is geen enkel natuurlijk of biologisch product waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het tegen hoge bloeddruk werkt.

Niet alleen werden in het leeuwendeel van de winkels die producten aan de man gebracht, bovendien stelden maar weinig verkopers relevante vragen die hadden kunnen leiden tot het juiste advies om bij de dokter te gaan.

Wetenschappelijk bewijs

Test-Aankoop dringt erop aan dat bedienden van natuurwinkels de gezondheid van hun klanten steeds op de eerste plaats zetten en zich voldoende zouden informeren.

'Met deze steekproef willen we ook de problematiek van de botanische claims op de Europese agenda zetten', aldus Mechels. Dat zijn beweringen over de effecten van plantenpreparaten. Test-Aankoop wil dat die claims op dezelfde manier worden beoordeeld als de gezondheidsclaims op voedingsmiddelen. Er moet dus wetenschappelijk bewijs voor bestaan.

'We hebben een brief gestuurd naar minister Laurette Onkelinx en de federale overheidsdienst Volksgezondheid met de vraag de kwestie Europees aan te kaarten,' besluit Mechels.