Pilotenorganisatie vreest voor 600 banen bij TNT Airways
Foto: BELGA
De Belgian Cockpit Association (BeCA), een beroepsvereniging voor piloten, luidt de alarmbel. Als gevolg van een overname van pakjesbedrijf TNT Express door het Amerikaanse UPS zijn volgens BeCA 600 banen - waarbij 300 van lijnpiloten - bedreigd.

De piloten maken zich met name zorgen over de banen bij luchtvaartmaatschappij TNT Airways, die gevestigd is op de luchthaven van Bierset (Luik).

De Europese Commissie bestudeert momenteel de concurrentiële impact van de overname van TNT Express door UPS. Een beslissing wordt eind dit jaar verwacht.

In de aankondiging over TNT Express eerder dit jaar preciseerden de Amerikanen dat de activiteit 'passagiersvervoer' hen niet interesseerde. Enkel de logistieke activiteit van TNT zou op termijn worden overgenomen. Volgens Europese regels zou UPS TNT Airways moeten afstaan aan Europese aandeelhouders.

'Het risico is groot dat de vliegtuigen van TNT op de Europese markt vervangen zullen worden door een uitbreiding van de vloot van UPS. Het zijn dus Amerikaanse piloten die de Europese vracht zullen vervoeren', stelt BeCA. 'Wat zal er gebeuren met de 600 werknemers van Bierset als de Commissie het licht op groen zet voor de overname?'

TNT Airways is de tweede Belgische luchtvaartmaatschappij, na Brussels Airlines.