Schotten gaan 'whisky-brandstof' produceren
Foto: if
Een Schotse whiskystoker en een bedrijf dat zich specialiseert in het maken van biobrandstof slaan de handen in elkaar om een brandstof te ontwikkelen op basis van de overschotten van whiskyproductie. Een bacterie moet voor de omzetting zorgen.

Celtic Renewables, een bedrijf dat geassocieerd is met de Edinburgh Napier University, werd begin dit jaar uit de grond gestampt. Het had van meet af aan de ambitie om de whiskyindustrie in Schotland aan te wenden om biobutanol te produceren. En nu heeft het bedrijf een partner gevonden: de Tullibardine whiskystoker in Perthshire. 

90 procent van de stoffen die vrijkomen tijdens het distillatieproces om whisky te maken, maakt geen deel uit van het uiteindelijke drankje. Deze bijproducten omzetten tot iets bruikbaars zou dus niet alleen een brandstof opleveren, maar zou ook ecologisch interessant zijn.

Het proces dat Celtic Renewables ontwikkeld heeft, bestaat erin om bacteriën los te laten op de bijproducten opdat deze worden omgezet naar butanol - een brandstof die in voertuigen gebruikt kan worden. 

Het project krijgt de steun van de Schotse overheid. Celtic Renewables ambieert een industrie op poten te zetten die jaarlijks 60 miljoen (75 miljoen euro) pond waard is.