In België en Nederland zijn voorlopig veertien mensen opgepakt die vermoedelijk betrokken zijn bij een internationale drugs- en witwasorganisatie. De politie doorzoekt tientallen panden in beide landen en ook in Marokko.

In Luik voerde de politie 23 huiszoekingen uit en werden twaalf verdachten gearresteerd, aldus het parket van Luik. De politie is ook begonnen beslag te leggen op het vermogen dat met criminele activiteiten is verdiend. Naar verwachting gaat dat om miljoenen, aldus politie en justitie. In Nederland pakte de politie twee verdachten op en is op twaalf plaatsen nog met onderzoek bezig. 

De Belgische politie had een criminele bende in het vizier, waarvan enkele leden al eens in februari 2004 door de correctionele rechtbank van Luik waren veroordeeld. 'Tonnen hasj werden getransporteerd van de familieboerderij in het Marokkaanse Rifgebergte naar de Luikse regio en Nederland', aldus het parket. Het geld dat daarmee werd verdiend, zou volgens de politie via witwaspraktijken worden doorgesluisd en worden belegd in vermogen als panden, appartementencomplexen, horecazaken en bouwgronden in Marokko.

Enkele Luikse leden van de organisatie genoten van een uitkering, hun namen werden doorgespeeld aan de Arbeidsinspectie. De twaalf arrestanten komen dinsdag nog voor de onderzoeksrechter.

De hoofdverdachten in de zaak bleken in België en Nederland te wonen. België vroeg daarom om hulp aan de Nederlandse politie en justitie, die een eigen onderzoek begonnen en zicht kregen op de vele geldstromen richting Marokko. De Marokkaanse autoriteiten zijn vervolgens bij het onderzoek betrokken. Dat geldt ook voor Spanje en Duitsland, omdat de criminele organisatie ook in die landen opereerde.