800.000 euro schadevergoeding voor zeven jaar onterecht in cel
Foto: AFP
Een Fransman die in 2000 ten onrechte veroordeeld werd voor seksueel misbruik van een veertienjarig meisje krijgt een schadevergoeding van 800.000 euro van de Franse staat omdat die zich destijds vergist heeft. Ook de moeder en de zussen van de man krijgen een schadevergoeding.

In 2000 beschuldigde een veertienjarig meisje Loïc Sécher, een werkloze alcoholist, van seksueel misbruik. Drie jaar later werd hij veroordeeld tot tot zestien jaar cel.

Maar in 2008 vertelde het 'slachtoffer' dat ze had gelogen. Zij was indertijd in de war en geloofde het hele verhaal uiteindelijk zelf, waarop de Franse justitie de veroordeling annuleerde. Sécher zat dus meer dan zeven jaar onterecht in de gevangenis.

Dinsdag besloot een rechtbank in Rennes dat de man een vergoeding van 600.000 euro voor immateriële schade krijgt en ongeveer 200.000 euro voor materiële schade. Ook zijn moeder en zijn twee zusters krijgen meerdere duizenden euro schadevergoeding. Sécher zelf had 2,4 miljoen euro gevorderd.

Opmerkelijk is dat niet het 'slachtoffer' maar de Franse staat de schade moet vergoeden, omdat justitie zich destijds had vergist.