Termieten, verschillende stormen en nalatigheid hebben een groot deel van de legendarische kleding- en schoenencollectie van de voormalige first lady van de Filipijnen, Imelda Marcos, vernield.

Nadat Imelda en haar man Ferdinand Marcos in 1986 werden verbannen naar de Verenigde Staten, werden hun bezittingen jarenlang zonder enige bescherming bewaard in het presidentiële paleis. Het gezin liet verbluffende hoeveelheden kleding en kunst achter en Imelda moest minstens 1.1220 paar schoenen aan hun lot overlaten.

Nadat ze ten prooi vielen aan termieten, vocht en schimmel werden meer dan 150 kartonnen dozen vol kleren, accessoires en schoenen twee jaar geleden overgebracht naar een opslagruimte van het Nationaal Museum. De combinatie van enkele tropische regenbuien en een lek in het dak zorgden er echter voor dat de staat van hun bezittingen daar nog sterker achteruitging.

Medewerkers van het museum waren verbijsterd toen ze ontdekten dat er van de prachtige collectie schoenen en jurken van Imelda nog maar weinig overbleef. Ze brachten de dozen onmiddellijk over naar een droge ruimte en later naar een laboratorium waar experts nu proberen te redden wat er te redden valt.

Curator van het museum, Orlando Abinion, maakte echter al bekend dat heel wat stukken niet meer hersteld kunnen worden: 'De schade door de termietenplaag en de schimmel van de voorbije jaren werd vorige maand nog verergerd door de storm.' Gelukkig werden in 1986 ook meer dan 700 paar van haar schoenen uitgeleend aan een museum in Marikina en zijn die wel nog steeds in uitstekende staat.

Ferdinand Marcos stierf na de verbanning in 1989 in Hawaï en zijn weduwe en zijn kinderen keerden pas jaren later terug. Imelda is nu parlementslid, maar was niet bereikbaar voor commentaar.