Hasselt opent uitleenpunt voor e-bikes
Een elektrische fiets of e-bike Foto: rr
Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) heeft dinsdag in Hasselt de eerste locatie geopend waar het grote publiek elektrische fietsen (e-bikes) kan huren. Het gaat om een proefproject waar ook de steden Gent, Leuven en Antwerpen aan deelnemen.

Het initiatief komt van Olympus, een proeftuin voor elektrische voertuigen. Het gaat om een uitbreiding van het Blue Bike-project, dat al in 41 steden loopt om "gewone" fietsen te huren aan publieke verdeelpunten.

Via de website ikwilproefrijden.be kan iedereen zich kandidaat stellen om de elektrische fietsen te testen. Op basis van de bevindingen zullen de steden Hasselt, Antwerpen, Leuven en Gent onderzoeken hoe de elektrische deelfietsen geïntegreerd kunnen worden in hun stedelijke mobiliteitsplannen.

In de eerste fase zullen er negentig e-bikes worden aangeboden. In Antwerpen mag alleen het stadspersoneel de fietsen testen. In Leuven wordt aan het station een verdeelpunt ingericht en in Hasselt en Gent worden automatische laadstations in gebruik genomen. Daarbij worden de fietsen nadat ze in het rek zijn geplaatst, automatisch opgeladen voor de volgende gebruiker.

Begin oktober moeten de fietsen in de vier steden te huur zijn.