Italianen drinken minder (lekkere) koffie door crisis
Foto: rr
De koffie-industrie ging er lang van uit dat de economische crisis geen invloed heeft op het koffieverbruik, maar daar moet ze nu van terugkomen. In Italië, land van de espresso's en cappuccino's, en in Spanje is de verkoop van koffie sterk gedaald. Dat bericht de Britse krant Financial Times.

Het koffieverbruik per persoon heeft in Italië en Spanje het laagste peil bereikt in vijf à zes jaar tijd en dat wordt toegeschreven aan de schuldencrisis in beide landen. Volgens de Internationale Koffieorganisatie, die de belangrijkste koffieproducerende en -verbruikende landen vertegenwoordigt, drinkt een Italiaan nu 'slechts' 5,68 kilogram per jaar. Italië is de tweede grootste importeur van koffie in Europa.

Door de dalende vraag is ook de koffieprijs gedaald. De prijs voor arabicakoffie in New York, die wereldwijd als maatstaf geldt, bedraagt nog slechts 1,75 dollar per pond (1,35 euro voor ongeveer 450 gram), terwijl vorig jaar nog 3,089 dollar (2,40 euro) per pond moest worden neergeteld, de hoogste prijs in 34 jaar.

De koffiedrinkers in Zuid-Europa zouden ook weer meer thuis koffie maken, omdat dit goedkoper is. Daardoor is de vraag naar goedkopere koffie, gemaakt van vooral bittere robustabonen, gestegen, ten koste van de arabicakoffie. 

De trend is niet overal dezelfde in Europa. In Duitsland en Frankrijk, respectievelijk de eerste en derde grootste importeur van koffie, is het koffieverbruik in opmars.