Waalse regering wil deelnemen aan reddingsplan voor ArcelorMittal
Jean-Claude Marcourt tussen de vakbondsleden Foto: AFP
De Waalse regering en de vakbonden willen dat tripartiete onderhandelingen opgestart worden met de directie van staalreus ArcelorMittal. In 2003 vonden gelijkaardige onderhandelingen plaats toen ArcelorMittal een eerste keer met slecht nieuws kwam voor de Luikse warme lijn.

De Waalse regering is bereid om zich te engageren voor een industrieel plan om de staalindustrie in Luik te behouden, zo heeft ze dinsdag gezegd na een informatievergadering met de bonden.

'We zijn bereid om op actieve wijze deel te nemen aan een plan dat de toekomst van de koude lijn en duizenden banen verzekert', aldus Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS). De Waalse regering laat zich nog niet uit over de modaliteiten van haar engagement. Ze bezit wel nog steeds een belang van 0,7 procent in de staalgroep.

'Dat is een financiële reserve die we zouden kunnen aanspreken. Als het de bedoeling is om iets te doen voor de werkgelegenheid, zijn we bereid om dat belang te verkopen en te herinvesteren', aldus minister Marcourt.

Koude lijn

De belangrijkste ministers van de Waalse regering waren dinsdag allemaal aanwezig op het overleg met het gemeenschappelijk vakbondsfront van ArcelorMittal. De vergadering had tot doel om de situatie van de Luikse staalindustrie te analyseren. Ze komt er aan de vooravond van het heropnemen van de onderhandelingen tussen vakbonden en directie van de staalreus.

Vorige week had de directie van ArcelorMittal aangekondigd dat de investering van 138 miljoen in de koude lijn ingetrokken werd, omdat het sociaal overleg over de sluiting van de warme lijn vastgelopen was. Maar na een verzoeningsvergadering hebben de verschillende partijen beslist om de gesprekken te hervatten.

De vakbonden stellen voor om van de Luikse site een klein onafhankelijk staalbedrijf te maken. Of dat haalbaar is, valt af te wachten. Er zou immers een investering van meer dan een miljard euro voor nodig zijn.