Gezocht: nieuwe leider voor Hamas
Beelden van een Hamas-viering in Gaza Foto: EPA
De militante Palestijnse groep Hamas is op zoek naar een nieuwe leider. De huidige leider, Khaled Mashaal, heeft op een recente bijeenkomst in Caïro aangegeven dat hij na vijftien jaar opstapt. Dat hebben Mashaals vertrouweling Izzat Risheq en plaatsvervanger Moussa Abu Marzouk maandag gezegd.

Mashaal blijft aan totdat er een opvolger is gekozen, waarschijnlijk tegen het einde van dit jaar. Er wordt niet verwacht dat die wissel van de wacht zal leiden tot een andere opstelling tegenover Israël. Het handvest van Hamas roept op tot vernietiging van de joodse staat en de leiding van de beweging heeft het streven naar vrede met Israël consequent van de hand gewezen. Maar de wissel kan wel de balans verschuiven tussen ballingen als Mashaal, die verzoening met andere Palestijnse groepen nastreven, en invloedrijke leden uit de Gazastrook die hun greep op de macht niet graag willen opgeven.

De belangrijkste kandidaten voor de opvolging van Mashaal zijn Abu Marzouk en Ismail Haniyeh, beiden afkomstig uit de Gazastrook.

Al 16 jaar leider

Mashaal staat al 16 jaar aan het hoofd van Hamas. Onder zijn leiding voerde Hamas talrijke zelfmoordaanslagen uit die aan honderden Israëliërs het leven kostten. Zelf overleefde hij in 1997 een Israëlische aanslag op zijn leven. Israël, de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Hamas als terroristische organisatie bestempeld.

Door zich te verbinden met Iran en Syrië werd Hamas ook een belangrijke regionale speler. De groep won de Palestijnse parlementsverkiezingen in 2006. Een machtsdeling met de Fatah-beweging liep snel stuk en in 2007 verzekerde Hamas zich van de macht in de Gazastrook. Pogingen om Fatah en Hamas met elkaar te verzoenen liepen voorlopig op niets uit.