Helft kinderen fout vastgeklikt in de auto
Foto: rr
Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) lanceert dinsdag de campagne "1 kind op 2 is FOUT vastgeklikt. En het jouwe? " om het belang van het juist vastklikken van kinderen in de wagen te benadrukken. De campagne loopt tot 21 oktober en moet het verkeerd gebruik van kinderbeveiligingssystemen in België verminderen.

In een kinderzitje tegen de rijrichting is bijna 1 op de 4 kinderen niet correct vastgeklikt. Dezelfde cijfers zijn er voor een kinderzitje met de rijrichting mee. Als er een verhogingskussen wordt gebruikt, is 1 op 2 de kinderen is niet correct vastgeklikt. Als alleen de gordel gebruikt wordt, zijn 3 op de 4 kinderen niet correct vastgeklikt. Een op de 10 kinderen wordt helemaal niet vastgeklikt.

In 2010 waren 1.821 kinderen tussen 0 en 12 jaar als inzittende van een auto betrokken bij letselongevallen; 77 van hen kwamen om het leven of raakten zwaargewond. Een kind in een correct gebruikt kinderzitje loopt driemaal minder risico om door een ongeval te overlijden of zwaargewond te raken.

Naast de affichecampagne heeft het BIVV ook drie nieuwe educatieve filmpjes op www.goforzero.be geplaatst. Ze bevatten duidelijke instructies voor de correcte hantering van elk type kinderbeveiligingssysteem.

Het niet-dragen van de veiligheidsgordel wordt een inbreuk van de 2de graad (100 euro) en het niet (correct) gebruiken van het kinderbeveiligingssysteem een inbreuk van de 3de graad (150 euro) vanaf 1 januari 2013.