Akkoord in Antwerpse haven, staking voorbij
Foto: BELGA
De vakbonden en de directie van NMBS Logistics hebben een akkoord bereikt waardoor een einde komt aan de staking die de Antwerpse haven bijna twee dagen lang verlamd heeft. De acties hadden te maken met het statuut van werknemers.

Zowel maandag als dinsdag hadden 24 werknemers van het NMBS-depot Antwerpen-Noord een aantal spoorblokkades opgeworpen, waardoor 250 goederentreinen de haven niet in of uit konden. Ze wilden op deze manier hun ongenoegen uiten over het uitblijven van duidelijkheid over het statuut van werknemers die overstappen van NMBS Freight Services en NMBS Technics naar NMBS Logistics, een autonoom dochterbedrijf van de NMBS.

De misnoegde werknemers vreesden dat ze hun statutaire voordelen zouden verliezen bij de overstap, maar de directie van NMBS Logistics heeft hen er nu van verzekerd dat ze hun statuut zullen behouden. De directie kwam ook onder meer tegemoet aan een eis van de vakbond om geen contractuele treinbestuurders meer aan te werven, ten voordele van het statutair aangeworven personeel.

Het principeakkoord betekent het einde van de stakingsactie. In de komende uren worden alle werkzaamheden hervat, zo meldt NMBS Logistics.

'We hebben het engagement van de treinbestuurders dat we samen in alle rust het vertrouwen van de klanten zullen trachten herstellen in de volgende maanden, door een degelijke kwaliteit te leveren', zegt CEO van NMBS Logistics Geert Pauwels in een mededeling. 'We rekenen er nu op dat we samen met de treinbestuurders van NMBS Technics constructief kunnen verder werken aan het uitvoeren van onze opdracht: een toekomst te geven aan de historisch verlieslatende vrachtactiviteit en treinen te laten rijden voor onze klanten.'

In de mededeling verontschuldigt NMBS Logistics zich bij de klanten en zegt het extra mensen en middelen in te willen zetten om de achterstand weg te werken.