Het West-Afrikaanse Mali heeft maandag aan de VN-Veiligheidsraad de toestemming gevraagd voor 'een interventie van internationale militaire troepen om het Malinese leger te helpen bij het heroveren van de bezette gebieden in het noorden' van het land. Het deed dat in een brief aan secretaris-generaal Ban Ki-moon.

België is bereid die troepen te steunen door hen bijvoorbeeld opleiding en training te geven, reageerde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

In de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vindt woensdag in New York een 'high level meeting' over de Sahel plaats. Op de agenda zal ook de situatie in Mali staan, waar islamisten eerder dit jaar van een opstand van Toeareg-rebellen gebruikmaakten om het noordelijke landsgedeelte te veroveren. Het zou Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) zijn dat de touwtjes in handen houdt.

Afgelopen weekend bereikten Mali en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) een principeakkoord om ECOWAS-soldaten naar Mali te sturen om het Malinese leger te steunen in zijn strijd tegen de islamisten. Omdat het onwaarschijnlijk is dat ECOWAS optreedt zonder goedkeuring van de VN, vragen interim-president Dioncounda Traoré en premier Modibo Diarra nu de steun van de Veiligheidsraad. Ze hopen dat er woensdag op de Sahel-top (officieus) groen licht gegeven wordt. Frankrijk lijkt de interventie alvast te zullen steunen.

Nieuwe taken voor Belgisch leger

Ook de Europese Unie en België zijn bereid bij te springen, zegt Didier Reynders. 'Ik had al contact met minister van Defensie Pieter De Crem en we zijn bereid iets te doen, zoals opleiding en training geven aan de ECOWAS-troepen.' Nu het vertrek van de Belgische militairen uit Afghanistan begonnen is, kan het Belgisch leger nieuwe taken gaan uitvoeren, luidt het.

Aan een eventueel Belgisch engagement verbindt Reynders wel een voorwaarde. 'De interventie moet klare en duidelijke doelstellingen hebben. Dient ze om de Malinese regering te versterken? Of gaat het enkel om de strijd tegen het terrorisme?'