Zes schepen van de Taiwanese kustwacht zijn samen met een vijftigtal vissersboten de Japanse territoriale wateren binnengedrongen rond de Senkaku-eilanden (of in het Chinees 'Diaoyu'-eilanden). Dat meldt de Japanse kustwacht dinsdag. De eilanden worden bestuurd door Japan, maar geclaimd door zowel China als Taiwan.

Al enkele weken zijn de relaties tussen China en Japan bekoeld. Japan haalde zich de toorn van China op de hals door begin september drie eilanden te kopen van de Japanse particuliere eigenaar. Peking stuurde terstond zes schepen naar de archipel. In heel China begonnen anti-Japanse protesten, die soms in geweld ontaardden. Nu mengt ook Taiwan zich in het dispuut.

De onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese Zee zijn niet alleen strategisch belangrijk, maar mogelijk ook economisch: er zouden grote olievoorraden liggen.

Naast de Japanse kustwacht en de Taiwanese schepen zijn er ook nog steeds Chinese vaartuigen aanwezig. Zij bevinden zich aan de grens van de territoriale wateren.

China heeft dinsdag ook zijn eerste vliegdekschip in gebruik genomen naar aanleiding van het incident. Het vaartuig zal 'een belangrijke rol spelen om de soevereine belangen van de staat te verdedigen', aldus het ministerie van Defensie. 

Volgens onafhankelijke experten zal het evenwel nog enkele jaren duren vooraleer Peking over een compleet operationele groep van marineluchtvaarttroepen beschikt. Volgens hen is China ook van plan om nog twee andere vliegdekschepen te bouwen

 Bekijk een filmpje van het watergevecht: