Reynders pleit bij VN voor medische hulp aan Syriërs
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders Foto: BELGA
Er moeten in Syrië verschillende ziekenhuizen ingericht worden waar elke Syriër die medische hulp nodig heeft in veilige omstandigheden terechtkan. Dat bepleitte minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders maandag bij de Verenigde Naties in New York. Volgens Reynders kan ons land eventueel dokters naar het verscheurde land sturen.

Het pleidooi van Reynders is niet nieuw. Samen met de andere buitenlandministers van de Europese Unie tracht hij al enkele weken Rusland te overhalen een beperkte interventie in Syrië ter beveiliging van ziekenhuizen te aanvaarden. Deze week is Reynders in New York in het kader van de Algemene Vergadering van de VN en hij spreekt al zijn
gesprekspartners aan over Syrië.

'Op politiek vlak zal hier niets bougeren, maar op humanitair niveau is misschien wel iets mogelijk', zegt Reynders. In de marge van de VN-werkzaamheden ontmoette hij maandag onder meer zijn Algerijnse en zijn Saoedische collega's, later deze week ziet hij ook Sergej Lavrov van Rusland en de Amerikaanse minister Hillary Clinton.

Reynders klopt voortdurend op dezelfde nagel: in Syrië leven momenteel 2 à 3 miljoen mensen die geen toegang hebben tot medische hulp en daar moet iets aan gedaan worden. 'Waarom zou het niet mogelijk zijn een akkoord te bewerkstelligen tussen het regime (van president Bashar al-Assad, red.) en de oppositie en over het hele land 10 tot 15 ziekenhuizen in te richten waar iedereen terechtkan?', vraagt Reynders zich af.

De internationale gemeenschap zou moeten toezien op de beveiliging van die ziekenhuizen. Met zijn pleidooi probeert Reynders bij zijn verschillende contacten de nodige steun te vinden. Hij krijgt naar eigen zeggen vooral 'positieve reacties'. Vorige week besprak hij de
ziekenhuisbeveiliging al met China, het gesprek met Lavrov woensdagmiddag kondigt zich als minstens even belangrijk aan. Peking en Moskou zijn tot nog toe de grootste tegenstanders van inmenging in het Syrische conflict.

Medisch personeel sturen

Reynders mikt op een tiental ziekenhuizen 'om te beginnen', maar twee of drie beveiligde hospitalen in evenveel grote steden zijn voor hem ook al een startpunt. Het is voor de minister onontbeerlijk om de steun van de Arabische Liga en de Golfstaten te krijgen. België kan eventueel dokters en ander medisch personeel sturen.

Tussen zijn bilaterale contacten door, nam Reynders in de gebouwen van de Verenigde Naties maandag deel aan een 'high level meeting' over het respect voor de rechtsstaat. Hij bepleitte dat iedereen het internationaal recht moet respecteren. 'Als dat niet het geval is, moet de internationale gemeenschap, waaronder ook de VN-Veiligheidsraad, haar
verantwoordelijkheid nemen', klonk het op het beroemde marmeren spreekgestoelte.