Syrische vluchtelingen hebben hun woede over de barre leefomstandigheden in hun Jordaanse opvangkamp maandagavond gekoeld op politieagenten en hulpverleners. Zo’n honderdvijftig vluchtelingen gooiden stenen naar veiligheidsagenten, staken een tent in brand en vielen een Marokkaans veldhospitaal aan. Ook de kantoren van de hulporganisatie die het kamp leidt moesten het ontgelden. Volgens een politieman zijn 26 agenten gewond geraakt.

De Jordaanse hulporganisatie die verantwoordelijk is voor het kamp in Zaatari telde duizend deelnemers aan de protesten. ‘De politie dreef hen met traangas uiteen’, zei vluchteling Abu Nawras. De politieman die het opstootje meldde wilde niet zeggen of er arrestaties zijn verricht, en wilde zijn naam niet prijsgeven.

De vluchtelingen eisen volgens Nawras beter onderdak, beter voedsel en onderwijs voor hun kinderen. De afgelopen weken liepen ze al te hoop om hun beklag te doen over de slangen en schorpioenen die het kamp onveilig maken. De kampbewoners willen dat hun tenten door woonwagens worden vervangen. Zo zijn ze beter beschermd tegen de zinderende zon, de nachtelijke koude en het allesdoordringende stof in de woestijn.

‘Ondankbaar’

Het vluchtelingenkamp in Zaatari, dat vlakbij de grens met Syrië ligt, herbergt ongeveer 32.000 Syriërs die de burgeroorlog in hun land zijn ontvlucht. Volgens Nawras zijn veel van de vluchtelingen in Zaatari zo teleurgesteld en moedeloos over de leefomstandigheden in het kamp dat ze eisen te mogen terugkeren naar Syrië.

Tientallen Jordaniërs zien hen graag vertrekken. In het naburige Mafraq gingen ze hevig verontwaardigd over de rellen in het kamp de straat op om de uitzetting van de vluchtelingen te eisen, liet minister van Informatie Sameeh Maaytah weten. Ze toonden zich gekrenkt door de ‘ondankbaarheid’ die de Syriërs tegenover hun gastheren aan de dag zouden leggen. De demonstranten staken autobanden in brand en versperden een weg die naar het kamp leidt, maar ruimden het veld toen de politie arriveerde.

Jordanië biedt onderdak aan zo’n tweehonderdduizend vluchtelingen uit het verscheurde buurland. Dat is het leeuwendeel van de Syriërs die sinds het begin van de opstand tegen het regime van president Bashar Assad zijn uitgeweken.