Intelligente Android-startschermen met Chameleon
Foto: chameleon
Chameleon is een app die de gebruikservaring van Android-tablets fundamenteel verandert. Je stelt verschillende startschermen in, en bepaalt vervolgens welk scherm wanneer verschijnt. Dat kan afhangen van je locatie, of het tijdstip van de dag.

Op de startschermen van Chameleon kan je enkel widgets zetten, en dus geen snelkoppelingen naar apps - die moet je in een Mac-achtig dock onderaan het scherm neerpoten. Met eenvoudige sleepbewegingen maak je die widgets zo groot of klein als je zelf wil, en ze sluiten ook naadloos op elkaar aan. 

Dat is op zich niet zo indrukwekkend, en er zijn wel meer apps die gelijkaardige visuele snufjes aanbieden ter vervanging van de normale Android-beginschermen - zo'n apps worden  launchers genoemd. De kracht van Chameleon schuilt evenwel in de mogelijkheid om verschillende schermen te definiëren en regels in te stellen voor wanneer welk scherm actief mag worden.

Zo kan je een scherm vullen met widgets van rss-feeds, je werkmail en andere werkgerelateerde zaken en dat vervolgens actief laten worden tussen 8 uur 's morgens en 6 uur 's avonds. Een ander scherm (met je privémail, een Facebookwidget, enzovoort) kan dan weer in werking treden van zodra je tablet verbinding maakt met je thuisnetwerk, of wanneer je tablet detecteert dat je thuis bent aangekomen.

Kostelijk

De ontwikkeling van de Chameleon Launcher liep niet van een leien dakje. De makers zochten (en vonden) financiële steun via Kickstarter, maar kwamen dan in een sukkelstraatje terecht. Nu is de Chameleon Launcher er dus eindelijk, al moet je er een stevige 7,86 euro voor neertellen.

Dat is niet weinig, en op dit moment heeft de app niet genoeg aan boord om die kostprijs te rechtvaardigen. Er zijn al wel een aantal widgets (voor Facebook, Twitter, en mails), maar een aantal andere zoals een agendawidget of een muziekspeler ontbreken.

Elke ontwikkelaar kan wel zelf widgets maken voor de Chameleon-app, maar slechts weinigen hebben op dit moment die moeite gedaan. Dat maakt van Chameleon een app met onwaarschijnlijk veel potentieel, maar met nog veel werk aan de winkel.