Op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen hebben hevige windstoten maandagnamiddag schade veroorzaakt. Dat bevestigen verschillende brandweerkorpsen. In Brussel verstoorden omgevallen bomen het tramverkeer.

Bij de politiezone Mira kwam een drietal meldingen binnen. Zo sleurde een boom op de Doornikseweg in Spiere-Helkijn elektriciteitskabels op de weg. In Anzegem kwam een boom op het fietspad terecht.

'In totaal kregen wij drie meldingen van omgewaaide bomen', klinkt het bij de Waregemse brandweer. In Kuurne werd een aantal bomen ontworteld en op een aantal plaatsen kwamen dakpannen naar beneden.

Ook in de Westhoek hield de wind lelijk huis. Zo ging in Steenkerke, een deelgemeente van Veurne, een groot verkiezingsbord van enkele vierkante meters groot tegen de vlakte. Op andere plaatsen bleef de hinder beperkt.

Tramsporen

Ook in het Brusselse veroorzaakte de wind schade. Door de hevige wind zijn maandagnamiddag twee bomen omgevallen op tramsporen van de MIVB in Anderlecht en Neder-Over-Heembeek. Dat meldt een woordvoerder van de vervoersmaatschappij. Het tramverkeer was onderbroken, maar verloopt ondertussen weer normaal. Het Terkamerenbos bleef afgesloten voor het verkeer.

De eerste boom viel omstreeks 14.25 uur op een bovenkabel van tram 7 ter hoogte van de halte Braambosjes in Neder-Over-Heembeek. Het tramverkeer was onderbroken tot 16.25 uur en er werden pendelbussen ingezet tussen de haltes De Wand en Van Praet.

De tweede boom viel rond 14.30 uur op een bovenlijn van tram 81 in de Jacobsstraat in Anderlecht. De brandweer is de boom ter plaatse komen omzagen en heeft wegens veiligheidsredenen de elektriciteit afgesloten. De trams werden omgeleid en er werden pendelbussen ingezet. Rond 17.00 uur verliep het verkeer weer normaal.

Dakpannen

De brandweer moest meer dan 60 keer uitrukken naar verschillende gemeenten van de hoofdstad, aldus Pierre Meys, de woordvoerder van de brandweer van Brussel. Het ging vooral om afgewaaide takken, omgevallen stellingen en dakpannen en bakstenen die naar beneden waren gekomen. Er vielen geen gewonden.

Limburg

In Sint-Truiden en Gingelom (Limburg) gingen bomen tegen de vlakte. De bewoners van een deel van de Halstraat in Houthalen-Helchteren zaten een tijdlang zonder elektriciteit, omdat een boom op de rijbaan neerkwam en een elektriciteitspaal knakte. Daardoor lagen de stroomkabels op de grond.

In Tongeren kwam een boom op de Blaarstraat terecht. De verkiezingsborden kregen het ook hard te verduren tijdens de windstoten. Op de Heerstraat in Neerpelt kwam een verkiezingsbord op een personenauto terecht.  

Volgens het KMI blijft het ook vanavond en vannacht nog stevig waaien. Volg de actuele weersituatie op onze weersite.