Belg surfte deze zomer meer op vakantie
Foto: flickr / global x
Ook op vakantie gebruiken steeds meer mensen mobiel internet op hun smartphone of tablet. Dubbel zoveel als vorig jaar, blijkt uit cijfers van operator Mobistar.

De hoeveelheid dataverkeer die Mobistarklanten in het buitenland verzet hebben tijdens de zomermaanden juli en augustus is verdubbeld ten opzichte van diezelfde maanden in 2011.

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de nieuwe Europese regels die op 1 juli van kracht zijn geworden. Die hebben de maximumtarieven voor roaming - waarbij een gebruiker via het netwerk van een buitenlandse operator blijft bellen, sms'en en surfen - teruggebracht naar 85 cent per megabyte. In juli 2014 worden die tarieven nog een keer verlaagd, naar 24 cent per megabyte die je in het buitenland opsoupeert.

Wie van plan is om regelmatig te internetten op vakantie of in het buitenland, kan bij Mobistar terecht voor verschillende Travel Data Daily-bundels: die bieden bijvoorbeeld 5 MB dataverkeer voor 2 euro , 20 MB voor 5 euro. Ook andere operatoren bieden gelijkaardige databundels voor vakantie- en buitenlandgangers.

Meer vertrouwen

Mobistar haalt aan dat de toename in de hoeveelheid dataverkeer niet enkel toe te schrijven is aan de verlaagde tarieven, maar dat klanten ook meer vertrouwen hebben in mobiel internetten in het buitenland. Hierbij spelen de verplicht ingebouwde veiligheidssystemen een belangrijke rol. Van zodra de grens van 50 euro (exclusief BTW) wordt overschreven, wordt een klant automatisch geblokkeerd. Gelukkig krijgt die eerst een SMS om een onaangekondigde blokkering te voorkomen. Met Travel Data Control van Mobistar kan een klant ook zelf zijn maximumbudget voor internetgebruik in het buitenland instellen.

De operator ziet ook steeds minder klachten van mensen die na een bezoek aan het buitenland verrast worden door een onaangenaam hoge telecomfactuur.

Mobistar merkte de voorbije zomermaanden veel buitenlands verkeer uit de verwachte vakantiebestemmingen (Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal), maar ook een flinke stijging uit bepaalde Oost-Europese landen zoals Kroatië, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië en Litouwen. De Olympische Spelen in Londen hebben volgens de operator geen enkele invloed gehad op het roamingverkeer in het Verenigd Koninkrijk.