Het goederenvervoer per spoor in de Antwerpse haven is gisteren volledig verstoord door een handvol actievoerders.

Zowat 24 actievoerders, voornamelijk treinbestuurders, hebben gisteren het goederenspoorverkeer in de Antwerpse haven zwaar belemmerd.

De hele dag waren er blokkades van cruciale spoorknooppunten in de haven van Antwerpen. ’s Morgens vroeg begon de actie met het blokkeren van verscheidene sporen rond het depot Antwerpen-Noord. Na overleg werd de blokkade daar opgeheven, maar de actievoerders verlegden hun actieterrein naar het knooppunt Schijnpoort. Daar legden ze alle ingaande en uitgaande goederentreinverkeer plat.

Voor het spoorgoederenbedrijf NMBS Logistics – een verzelfstandigde dochter van de Belgische Spoorwegen – komt de blokkade zeer ongelegen. Het bedrijf is aan het vechten voor zijn overleving. Dat gaat gepaard met een zware reorganisatie.

NMBS-topman Marc Descheemaecker reageerde gisteren furieus: ‘De NMBS kan niet accepteren dat een kleine minderheid de toekomst van deze goederenactiviteit op een onbezonnen manier in gevaar brengt’.

De topman van NMBS Logistics, Geert Pauwels, waarschuwde dat de actie rechtstreeks de job van meer dan 800 werknemers, van wie 500 contractuelen, op de helling zet. Pauwels voegde er nog aan toe dat de contractuelen, in tegenstelling tot de stakers, niet op hetzelfde vangnet van werkzekerheid bij NMBS kunnen terugvallen.