België schroeft ontwikkelingshulp fors terug
België spendeert fors minder aan ontwikkelingshulp aan ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit het rapport van de VN-groep MDG Gap Task Force.

Westerse landen hebben in 2011 drie procent minder uitgegeven aan ontwikkelingshulp. België is bij de sterkste dalers, zo blijkt uit het VN-rapport van de MDG Gap Task Force. Ons land geeft maar liefst 13 procent minder.

Europa schonk in totaal in 2011 102 miljard euro. Vooral Griekenland en Spanje gaven heel wat minder geld uit aan ontwikkelingshulp, met respectievelijk 39 en 32 procent.  Daarna volgen Oostenrijk (-14 procent) en België (-13 procent), vooral door bezuinigingen op schuldenkwijtschelding.

Alleen Zweden, Noorwegen, Luxemburg, Denemarken en Nederland gaven meer ontwikkelingshulp dan de beloofde 0,7 procent van het bnp, al is van landen zoals Nederland al bekend dat dat bedrag omlaag zal gaan.

Crisis laat zich voelen

'De economische crisis eist zijn tol', aldus secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, 'maar bezuinigingen moeten niet gebeuren op de rug van de armen.

De MDG Gap Task Force is een groep die ontwikkeld werd door de Verenigde Naties om de de millenniumdoelen te volgen. Ze concentreren zich onder meer op armoede, onderwijs en moeder- en kindersterfte.

De groep roept landen op hun hulp vooruit te plannen, zodat het transparant is voor ontwikkelingslanden. Daarnaast wil de organisatie dat er andere geldbronnen worden aangeboord, zoals hulp van niet-westerse landen en van filantropische fondsen.