Vanackere: 'Vermogensbelasting niet voor deze legislatuur'
Foto: BELGA
Een vermogensbelasting is niet voor deze legislatuur. Die deur is dicht. Dat zei minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) in de Zevende Dag.

De regering zal pas na de gemeenteraadsverkiezingen aan haar begroting voor 2013 beginnen. Maar voor het opstellen ervan zal ze niet alleen naar volgend jaar kijken, maar ook naar 2014 en zelfs al naar het traject voor 2015, zegt Vanackere.

De regering streeft naar een begrotingsevenwicht in 2015.

Hoe zwaar de inspanning wordt voor de begroting 2013, zegt Vanackere niet. Het bedrag van 4,6 miljard euro circuleert. Volgens Vanackere is dat overdreven. Maar we gaan een 'belangrijke inspanning' doen, zegt hij.

Bedoeling is om maatregelen te nemen die de groei niet naar beneden halen, legt hij uit. En een vermogensbelasting zit daar volgens hem niet bij. 'Inkomsten uit het vermogen worden in België al belast met de roerende voorheffing.'

Wel staat de regering volgens hem open om de lasten op arbeid te verlagen, maar dat zal wel gecompenseerd moeten worden met andere belastingen. Tenzij de overheid haar 'uitgaven fenomenaal kan doen zakken.'

In een opiniestuk in De Standaard hadden de liberalen Dewael en Rutten aangedrongen op lagere lasten op arbeid. Ze schreven dat de regering daar te weinig werk van maakt. Volgens hen moet het parlement die discussie naar zich toe trekken. Vanackere gaat hen alvast niet tegenhouden, zei hij in De Zevende Dag.

De minister was liever in juli, voor de verkiezingen, al aan de begroting gestart, maar de andere partijen wilden volgens hem niet mee. Daarom wordt de begroting na 14 oktober opgesteld.

'Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen zou ook niet het beste ogenblik zijn om enkele moeilijke keuzes te maken. De latere timing is ook geen reden om brand te schreeuwen. Een goede begroting is belangrijker dan de timing.'

De minister hoopt dat de begroting tegen eind oktober zal rond zijn, maar geeft geen garanties.