De overname van het Nederlandse pakjesbedrijf TNT Express door het Amerikaanse UPS is nog niet rond. De Europese Commissie zou twijfelen, schrijft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Brussel vreest dat de combinatie een te groot aandeel in de markt krijgt, wat de concurrentie hindert. De krant baseert zich op mensen die bij de onderhandelingen betrokken zijn.

De Commissie en UPS zouden van mening verschillen over de markt waarin de pakketbezorgers actief zijn. Europa zou een strenge definitie gebruiken, waardoor de totale markt kleiner wordt en het aandeel van UPS en TNT daarin groter. Na een fusie zou alleen DHL overblijven als serieuze concurrent. UPS is het daar niet mee eens. Volgens het bedrijf zijn er ongeveer 13.000 koeriers in Europa.

De eurocommissaris voor Concurrentie, de Spanjaard Joaquín Almunia, zei vrijdag dat hij nog niet heeft besloten of hij bezwaar tegen de overname maakt. Een onderzoek naar de gevolgen van de overname is met 10 werkdagen verlengd. Daardoor kan de transactie niet voor het einde van dit jaar worden voltooid.

UPS biedt 9,50 euro per aandeel voor TNT Express. De totale overnameprijs bedraagt 5,16 miljard euro. Het aandeel TNT Express sloot vrijdag in Amsterdam 3,6 procent lager op 8,42 euro per aandeel.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in