Frans-Brits team moet mysterie Alpenmoord ontrafelen
Het huis van het gezin al-Hilli in het Britse Claygate Foto: AFP
In het onderzoek naar de Alpenmoord wordt vandaag een gezamenlijk Frans-Brits onderzoeksteam opgericht onder leiding van de Europese gerechtelijke dienst Eurojust. De speurders moeten samen een doorbraak forceren in de mysterieuze moordzaak.

De oprichting van het gezamenlijk speurdersteam moet voorkomen dat juridische verschillen tussen Frankrijk en Groot-Brittannië nog voor problemen zorgen binnen het onderzoek. Zo weigerde het Brits ministerie van Binnenlandse zaken meerdere rogatoire commissies van Franse onderzoeksrechters omdat er volgens het Britse strafrecht onvoldoende motivatie was.

Dergelijke commissies worden nu overbodig. Het speurwerk gebeurt 'alsof men in één enkel land is', zegt procureur Eric Maillaud van Annecy. De speurders krijgen ook toegang tot het hele dossier alsof er geen grenzen bestaan. Mogelijk breidt de commissie uit naar andere landen zoals Zweden, het land van de grootmoeder.

Het speurdersteam komt onder leiding van de twee bevoegde Franse onderzoeksrechters. Het omvat ook twee Britse procureurs, speurders van de politie van het Engelse graafschap Surrey (waar het gezin woonde) en gendarmes van Chambéry.

4 slachtoffers

Bij de Alpenmoord kwamen de Britse Irakees Saad al-Hilli, zijn vrouw Iqbal en zijn schoonmoeder om. Ook een Franse fietser werd doodgeschoten. De man passeerde waarschijnlijk toevallig op de plaats van de misdaad in Chevaline, bij het meer van Annecy. De dochters van het gezin al-Hilli, Zainab (7) en Zeena (4), overleefden het drama.

Intussen raakte bekend dat Saad al-Hilli een huis bezat in Frankrijk. De man had het vervallen pand in Saint-Macaire in de buurt van Bordeaux te koop gezet. Speurders hebben de woning al doorzocht, zonder resultaat.