Aan de Amerikaanse Harvard-universiteit zijn donderdagavond de Nobelprijzen uitgereikt voor op het eerste gezicht lachwekkend onderzoek. Onder meer studies over paardenstaarten en de Eiffeltoren vielen in de prijzen.

De Ig-Nobelprijzen zijn bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek dat lachwekkend lijkt, maar toch doet nadenken. Niemand minder dan laureaten van de echte Nobelprijzen reiken ze uit.

Nederland heeft dit jaar twee keer prijs. Anita Eerland, Rolf Zwaan en een Peruaanse collega scoren in het wetenschapsdomein Psychologie met hun studie 'Leun naar links en de Eiffeltoren lijkt kleiner'.

Bioloog Frans de Waal ontdekte dan weer dat chimpansees soortgenoten individueel kunnen herkennen dankzij foto's van hun kont.

Twee Japanners vonden een machine uit die een nachtmerrie kan zijn voor wie graag babbelt. Het ding zorgt ervoor dat babbelaars hun uitgesproken woorden met een lichte vertraging te horen krijgen. Goed voor de prijs in de Akoestica.

Een Brit en een Amerikaan berekenden het evenwicht tussen de krachten die zorgen voor de vorm en bewegingen van een menselijke paardenstaart. Zij kregen de prijs voor de Fysica.

Amerikaans-Canadees-Russisch onderzoek excelleerde in het domein Vloeistoffendynamica, want het ging na wat er met koffie gebeurt als iemand met een kop ervan rondstapt.

De Literatuurprijs ging niet naar een wetenschapper maar naar het Amerikaanse Rekenhof voor het in mei 2012 'publiceren van een rapport omtrent rapporten omtrent rapporten die het opstellen aanbevelen van een rapport omtrent het rapport omtrent rapporten aangaande rapporten', zo rapporteert de website van de Ig-Nobelprijzen.