'We gaan de mensen niet verbieden te strijken'
Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) is niet zinnens de Belgen te vragen om deze winter niet te strijken of te wassen tussen 18 en 20 uur. Wel plant hij een sensibiliseringscampagne.

Om te voorkomen dat het licht uitgaat de komende maanden, hebben hoogspanningsnetbeheerder Elia en staatssecretaris Wathelet een heus winterplan in verschillende stappen uitgedokterd.

'Als iedereen zich aan de verschillende stappen houdt, moeten we geen gezinnen afkoppelen en komt er ook geen blackout', luidt het bij Elia.

Afhankelijk van hoe groot het (dreigende) stroomtekort is, ligt er een stappenplan op tafel om te voorkomen dat er een volledige stroompanne komt.

In een eerste fase wil Elia de bevolking oproepen om minder te verbruiken in de vooravond (tussen 18 en 20 uur), door de vaatwasser, de wasmachine of de droogkast niet te laten draaien, de strijk wat te laten staan of de oven niet te gebruiken. Ook bedrijven moeten hier hun steentje bijdragen: geen gebruik van lichtreclame, kunstmatige verlichting, geen overbodige verwarming laten draaien enz. 

Mocht dat niet volstaan, dan kan de regering een tijdelijk verbod opleggen om elektriciteit te verbruiken voor bepaalde doelen, zoals de was of de strijk. Hoe de regering dit kan controleren en afdwingen, is wel nog niet duidelijk.

Als er echt stroomtekort dreigt, kan Elia, in uiterste nood, gezinnen in landelijkere gebieden een uur of twee afkoppelen, om een volledige panne te voorkomen. Dat zou kunnen gaan tot een kwart van alle huishoudens of 400.000 gezinnen. 

Noodplan

Elia benadrukt dat het om een actieplan gaat en dat er momenteel geen sprake is van een dreigend stroomtekort in de winter

Ook staatssecretaris Wathelet beklemtoont dat dit een noodplan is. Maar hij is er zeker van dat het plan niet nodig zal zijn. Wel wil hij een sensibiliseringscampagne voeren waarin duidelijk wordt uitgelegd dat het bijvoorbeeld beter is je computer of tv-toestel volledig uit te zetten dan stand-by te laten.

'Mensen verplichten om niet te wassen of te strijken, zal echt niet gebeuren,' zei hij aan Radio 1. Het kabinet van Wathelet benadrukt dat de opgesomde maatregelen in geval van stroomtekort niet nieuw zijn.

Later op de dag verduidelijkte Wathelet, samen met Frank Vandenberghe, in de Kruitfabriek nog enkele stappen van het noodplan, zoals contacten met enkele grote bedrijven die eventueel kunnen gevraagd worden om hun stroomverbruik tijdelijk te beperken of de aankoop van stroom in het buitenland.