Bart De Wever is van plan de volledige termijn van zes jaar uit te doen als hij verkozen wordt als burgemeester in Antwerpen. Dat zei de N-VA-voorzitter in 'De Kruitfabriek' op Vier. Maar hij houdt een slag om de arm.

De Wever was donderdag te gast in het actuaprogramma 'De Kruitfabriek'. Toen hem gevraagd werd of hij de volledige termijn zou uitdoen als de kiezer hem het mandaat van Antwerps burgemeester bezorgde, antwoordde De Wever bevestigend. 'Het is mijn ambitie om zes jaar lang burgemeester te zijn.'

'Het is niet mijn ambitie om Vlaams minister-president of federaal premier te worden. Het is wel mijn ambitie om Antwerps burgemeester te worden', stelde het N-VA-kopstuk, die de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen in 2014 wel de 'de moeder van alle verkiezingen' noemde.

De Wever houdt dan ook een slag om de arm. Beloftes omtrent zijn toekomst maakte hij niet, 'omdat je nooit helemaal weet wat de toekomst brengt'.

De discussie is niet onbelangrijk in de Antwerpse kiescampagne.

Huidig Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) liet al verschillende keren verstaan dat hij niet gelooft dat De Wever, die ook partijvoorzitter blijft tot 2014, een volledige ambtstermijn als burgemeester zal uitzitten. En dat zou volgens Janssens een slechte zaak zijn voor de stad en de Antwerpenaar.

Een blunder van De Wever, om drie weken voor de gemeenteraadsverkiezingen twijfel te creëren over zijn ware burgemeestersambities?

'Niets van aan. Bart De Wever heeft een heel eerlijk antwoord gegeven. Hij wil wel degelijk burgemeester van Antwerpen worden. Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar in de wereld én in de politiek kan je nu éénmaal geen jaren vooruit kijken', zegt zijn woordvoerder Bart Van Camp in Het Nieuwsblad. 'Hij zegt dat ook eerlijk, in plaats van zoals andere politici wat rond de pot te draaien.'

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in