Okapi geboren in Antwerpse zoo
Nkosi, de piepjonge Okapi. Foto: BELGA
In de zoo van Antwerpen is op 15 september een okapi geboren, zo meldt de dierentuin op zijn website. Okapi Sofie bracht haar zesde jong ter wereld. Het dier is - met zijn 14 kilo en 71 cm - erg fijn en klein. Ter vergelijking: Mchawi, het jong dat in juli vorig jaar geboren werd, woog 26 kg bij een schofthoogte van 82 cm.

Het nieuwe jong kreeg de naam Nkosi, wat Heer of God betekent in het Xhosa, een taal die voornamelijk gesproken wordt in Zuid-Afrika. Hij is de 48ste okapi die in de Antwerpse zoo geboren wordt. Met Nkosi telt de dierentuin vandaag zeven okapi’s.

Het jonge dier blijft nog even binnen, want het is net iets te koud buiten voor een baby-okapi. Maar op een beeldscherm aan de houten poort kunnen bezoekers een kijkje nemen in de binnenstal.

De zoo van Antwerpen coördineert het Europese kweekprogramma voor okapi’s. Volgens de zoo leven er naar schatting nog maar 35.000 okapi’s in de regenwouden van de Democratische Republiek Congo.

De dierentuin meldt op zijn website dat rebellen onlangs het hoofdkwartier hebben aangevallen van het okapireservaat in Epulu, een project in het Congolese regenwoud dat al jaren door de zoo wordt gesteund. Bij de aanval zijn naar verluidt zes doden gevallen. Op één dier na werden alle okapi’s uit het kweekprogramma afgeslacht. Het enige dier dat de aanval overleefde, is zwaargewond. De infrastructuur is bijna volledig vernield.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig