Hoe iOS 6 installeren op iPhone of iPad?
Foto: ast
Apple is gestart met het uitrollen van iOS 6, het nieuwe besturingssysteem voor iPhones en iPads. Maar hoe moet je die update nu installeren?

iOS 6 is een belangrijke grote update voor alle mobiele Apple-toestellen en pakt naar eigen zeggen uit met meer dan 200 nieuwigheden. Heel wat kleine aanpassingen en verbeteringen, maar ook enkele fundamentele wijzigingen zoals het verwijderen van de YouTube-applicatie - gelukkig heeft Google al een nieuwe app in de App Store zitten - en het vervangen van Google Maps door eigen kaarten.

Dit nieuwe besturingssysteem is beschikbaar voor alles iPhones vanaf het 3GS-model, en voor de iPad 2 en de nieuwe iPad. Oudere toestellen krijgen niet alle functies.

Er zijn twee manieren om de update naar iOS 6 te doen. Draadloos, via wat men een over-the-air update (OTA) noemt, of via het beheerprogramma iTunes.

Je maakt best eerst een reservekopie van documenten en instellingen, voor het geval er iets mis zou lopen. De makkelijkste manier om dat te doen, is via Apples eigen iCloud. In de Instellingen vind je het kopje iCloud. Helemaal onderaan dat menu kan je zo'n reserviekopie inschakelen, en er gelijk een maken.

Updaten via wifi

Is jouw toestel al klaar voor iOS 6? Dat kan je nagaan in de Instellingen, waar je bij Algemeen een hoofding Software-update vindt. Jouw iPhone of iPad maakt even verbinding met de servers van Apple, en als het softwarepakket klaar is, duikt het hier op. Een druk op Download en installeer, en je bent vertrokken.

Het is overigens aangeraden om je iToestel aan het stroomnet te hangen terwijl je dit doet, of er op z'n minst voor te zorgen dat het batterijpercentage niet al te laag is. Oh ja, een stabiel wifinetwerk is ook een aanrader voor de download van enkele honderden megabytes.

Van zodra dat gestart is, gaat alles min of meer vanzelf. De update wordt gedownload en geïnstalleerd - aan een statusbalk kan je zien hoe alles vordert - en als alles achter de rug is, vergast je iPhone of iPad je op een welkomscherm van iOS 6. Daarover later meer.

Updaten via iTunes

Er zijn weinig redenen om niet te vertrouwen op de wifi-update, maar wie dat wil kan zijn iToestel ook via de oude manier naar iOS 6 brengen. Via iTunes dus. Zorg er eerst en vooral voor dat je de nieuwste iTunes draait - het programma vertelt je doorgaans zelf op de hoogte van een nieuwe versie, en anders vind je een installatiebestand op de site van Apple.

Als dat gebeurd is, krijg je een melding over iOS 6 van zodra je je iPhone of iPad met je computer verbindt via iTunes. Met een klik op Downloaden en bijwerken en een paar keer op Volgende en Akkoord zet je het proces in werking. In principe hoef je je daarna ook even geen zorgen te maken. iTunes haalt de software-update binnen en installeert alles netjes op je mobiele apparaat - aan de hand van een statusbalk kan je zien hoe ver je al bent gevorderd.

iOS opnieuw instellen

Als de update met succes is afgerond, moet je nog even een installatiemenu doorlopen voor je aan de slag kan met iOS6. Een draadloos netwerk kiezen bijvoorbeeld, en opnieuw verbinding maken met je Apple-account voor de configuratie van iCloud, iMessage en FaceTime.

Bij de update van onze iPhone naar iOS 6 hadden we aanvankelijk problemen om verbinding te maken met wifi-netwerken. Een foutje van Apple: om te kijken of de wifi-verbinding werkt en bijvoorbeeld niet achter een betaalmuur zit, wordt er in de achtergrond een pagina op Apple.com geopend. En omdat die pagina tijdelijk niet beschikbaar was, konden heel wat gebruikers hun iToestel niet verbinden via wifi. Dat euvel is intussen gelukkig verholpen.

De kans bestaat ook dat je de mobiele dataverbinding van je provider opnieuw moet instellen na de update naar iOS 6. Dat menu vind je via Instellingen, Algemeen, Mobiel netwerk. In het menu Mobiel datanetwerk kan je de gegevens van je provider opnieuw invullen - die vind je op hun website.

Vragen? Problemen? Laat van je horen.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig