De leegloop van de technische richtingen in Vlaanderen is ronduit dramatisch. Dat schrijft De Morgen donderdag op basis van nieuwe cijfers. Bedrijven die vakmannen kunnen gebruiken wachten niet langer en starten zelf met opleidingen.

In het katholiek onderwijs kiest net geen 33 procent van de leerlingen voor het tso. In het gemeenschapsonderwijs GO gaat het om 35,8 procent, een kleine stijging in vergelijking met vorig schooljaar.

In vergelijking met de beginjaren 2000 is de situatie volgens De Morgen alarmerend. Globaal bekeken lijkt het nog wel mee te vallen. De katholieke scholen hebben tussen 2000 en dit schooljaar het aandeel van tso met een kleine twee procent zien dalen. Die gaat bijna integraal naar het aso, dat dit schooljaar 46,3 procent van de leerlingen telt.

Het echte probleem zit in de keuze voor de studierichtingen binnen het tso. De richtingen die klappen krijgen zijn net die opleidingen waar de industrie op zit te wachten: elektriciteit en elektronica (-55,5 procent), elektromechanica (-40, 4 procent), lassen (-13 procent), zelfs het hoog aangeschreven industriële wetenschappen gaat erop achteruit. Gelijkaardige tendensen in het GO: waren er in 2004 bijvoorbeeld nog 610 studenten elektromechanica dan zijn dat er nu nog 444.