'Eten van genetisch gemodificeerde organismen verhoogt risico op kanker'
Foto: shutterstock
Ratten die hun hele leven enkel gevoed werden met genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) krijgen na verloop van tijd verschillende tumoren en lopen schade op aan hun organen. Dat schrijft de Franse bioloog Gilles-Eric Seralini van de Universiteit van Caen in een nieuw onderzoek.

De Franse onderzoeker Gilles-Eric Seralini voerde twee jaar lang in het geheim onderzoek uit naar het eten van GGO's. Daarbij zette hij enkele laboratoriumratten op een streng dieet van NK603, een maïssoort van gewassengigant Monsanto die bestand is tegen de pesticide Roundup. Tijdens het onderzoek overleed 50 procent van de mannetjes- en 70 procent van de vrouwtjesratten vroeger dan ratten met een normaal voedingsschema. Ze kregen veelal verscheidene (borst)tumoren en hadden bovendien ernstige schade aan lever en nieren.

Volgens Seralini toont het onderzoek aan dat het eten van GGO's door de mens compleet af te raden is, aangezien de gewassen toxisch zijn. Daarbij haalt hij het argument aan dat vroegere onderzoeken enkel aantoonden wat de risico's waren na een voedingsperiode van 90 dagen. Dat terwijl hij de levenslange risico's aantoont, die veel erger zijn dan gedacht, zegt hij zelf.

Andere onderzoekers hebben de studie intussen in vraag gesteld. 'Sommige gevolgen zijn zodanig voorgesteld dat het moeilijk is om hun betekenis te duiden. Zo is er geen statistische analyse van de borsttumoren van de ratten', aldus Prof. Alan Boobis van het Imperial College in Londen. De Australiër Prof. Mark Tester van de University of Adelaide stelt dan weer een belangrijke vraag: 'Als het eten van GGO's zo slecht is voor de gezondheid, waarom sterven de Amerikanen dan niet in groten getale? GGO's zitten er al tien jaar in de voedingspiramide, dus waarom zo'n groot nieuws nu pas publiceren?'

Het onderzoek van Gilles-Eric Seralini werd woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Food and Chemical Toxicology'. Dat het onderzoek nog vele reacties van voor- en tegenstanders zal losweken, is nu al duidelijk.

Het Franse nieuwsmagazine Le Nouvel Observateur bracht volgende video uit over het onderwerp.

 


Dans l’Obs : oui, les OGM sont des poisons ! door LeNouvelObservateur

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig