Studeren voor rijbewijs op je smartphone
Foto: foto VDV
Zo’n 43.000 leerlingen kunnen zich vanaf dit schooljaar digitaal voorbereiden op het theoretisch rijexamen. Op een persconferentie stelde de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een website en een digitaal leerplatform voor. Lesgevers kunnen ook hun resultaten beter opvolgen. Bovendien wordt zo’n 250.000 euro gespaard.

Leerlingen in Vlaamse en Brusselse scholen zullen vanaf dit schooljaar online kunnen leren en oefenen voor het theoretisch rijexamen. Ze kunnen daarvoor terecht op de website rijbewijsopschool.be en op een smartphoneapplicatie.

Door middel van 300 vragen kunnen verschillende thema’s zoals verkeerstekens of manoeuvres worden geoefend. Er is ook een proefexamen, waarbij realistische examenomstandigheden worden nagebootst. Leerlingen kunnen zelf hun vooruitgang bijhouden en hun resultaten vergelijken met het klasgemiddelde.

Geen handboek meer nodig

'Met het platform willen we inspelen op de toenemende digitalisering in de samenleving, die heel wat leerlingen aanspreekt', zegt projectverantwoordelijke Kim Jacobs. 'Daarnaast kunnen ook rijlesgevers per leerling of per klas zien hoe zij evolueren en waar er in een volgende les nog aandacht aan besteed kan worden. Door de website zijn ook de handboeken niet meer nodig - die staan nu online in pdf-formaat, waardoor heel wat papier wordt bespaard.'

Lesgever Roel De Klerk: 'Vroeger werd het handboek na de les vaak niet meer vastgepakt. Nu kunnen we veel beter opvolgen of en hoe leerlingen oefenen.'

Een materiaalsubsidie van 10,60 euro per leerling werd daarom geschrapt, goed voor een besparing van ongeveer 400.000 euro. De ontwikkeling van de website kostte zo’n 150.000 euro.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig