Op de Joodse begraafplaats aan de Dieweg in Ukkel zijn vier kisten uit hun graf gehaald. Een aantal beenderen werden op de grond verspreid.

De politiezone Brussel Oost bevestigt woensdag de grafschennis die op 13 september werd ontdekt. De feiten kunnen volgens de politie al enkele maanden geleden gepleegd zijn. De politie sluit niet uit dat het vandalisme werd gepleegd door een dief die op zoek was naar juwelen in een grafkelder.

Een bezoeker die op zoek was naar het graf van een voorouder op de Joodse begraafplaats aan de Dieweg in Ukkel, meldde de grafschennis aan de lokale politie.

Volgens de politie werd een geklasseerde kelder, met daarin circa 800 stoffelijke resten, geschonden. Vier kisten werden uit hun niche getrokken en geopend. De laatste begravingen in deze kelder dateren van enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog.

In de kelder werd geen enkele tag of inscriptie ontdekt. Sinds de laatste routinecontrole in oktober 2011 betrad niemand nog de kelder.

De ontdekking van de grafschennis gebeurde enkele dagen voor de Joodse gemeenschap van België Roch Hachana viert. Dit religieus nieuwjaar viel dit jaar op 17 en 18 september.