Frankrijk heeft een demonstratie zaterdag bij de Amerikaanse ambassade in Parijs tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims verboden. De Franse premier Jean-Marc Ayrault zei woensdag dat er geen reden is om ’conflicten naar ons land te laten komen waarmee we niets te maken hebben’.

"Wij zijn een republiek die geen intentie heeft zich te laten intimideren door wie dan ook", zei Ayrault woensdag tegen het Franse RTL. Hij zei dat de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk gegarandeerd is, maar benadrukte wel dat een ieder met verantwoordelijkheid en respect moet omgaan met die vrijheid. De regering verdedigde ook het recht op publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed door het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

De Franse autoriteiten en Franse moslimleiders hebben de bevolking tot kalmte gemaand. Frankrijk heeft de grootste moslimpopulatie van West-Europa. In veel islamitische landen was het de afgelopen week onrustig vanwege Innocence of Muslims, waarin de profeet belachelijk wordt gemaakt. Ten minste 28 mensen kwamen bij die protesten om het leven.


Het ministerie van buitenlandse zaken maakte woensdag bekend dat de veiligheidsmaatregelen bij enkele Franse ambassades zijn opgevoerd vanwege de film.